طوفان فکری یا Brainstorming

طوفان فکری یا ذهنی یا Brainstorming ابزاری برای تولید ایده ها یا جمع آوری نظرات می باشد. در واقع جلساتی هستند که در آن ها یک موضوع مطرح می شود و شرکت کنندگان جلسه ، در مورد آن اظهارنظر می کنند. تولید ایده های خلاقانه می تواند از دستاوردهای این جلسات باشد.

محاسن طوفان فکری یا Brainstorming

  • سهولت روش برگزاری
  • تولید ایده ها و نظرات فراوان
  • مدت زمان کوتاه
  • تضارب آرا (تولید ایده های جدید بر اساس شنیدن ایده های سایر افراد)

معایب

  • احتمال بالای خودسانسوری شرکت کنندگان در صورت وجود مدیران مافوق
  • احتمال درگیری و تخریب روابط شرکت کنندگان در صورت مطرح شدن نظرات مخالف

روش انجام

تعدادی ترجیحا بین 6 تا 12 نفر در یک سالن جلسه در یک زمان حضور خواهند داشت. سپس یک موضوع یا سوال مطرح می شود. در ادامه شرکت کنندگان شروع به تولید ایده یا اظهارنظر و پاسخ دهی می کنند.

در جلسه Brainstorming چه باید گفت؟

گرچه نا گفته مشخص است که شرکت کنندگان باید در مورد موضوع جلسه صحبت کنند و با بحث های خارج از موضوع، وقت جلسه را نگیرند، اما باید سعی بر این باشد که در جلسات طوفان فکری ، سانسور کردن ایده ها یا نظرات در کار نباشد. بدین معنا که افراد ایده ها یا نظرات خود را به دلیل نگرانی از واکنش منفی دیگران یا جهت جلب حمایت و تشویق دیگران ، تغییر ندهند. به قول معروف، هر چه می خواهد دل تنگت بگو!

چه کسانی در جلسه شرکت دارند؟

از شرکت کردن افراد بی ربط با موضوع، در جلسه جلوگیری کنید! ضرورت دارد تا شرکت کنندگان با موضوع مطرح شده آشنا باشند. برای مثال اگر فردی فقط سابقه کار در حوزه حسابداری، داشته نباید در جلسه طوفان فکری در مورد ریسک های بخش مکانیک پتروشیمی شرکت کند.

توصیه مهم

بهتر است فردی در جلسه به عنوان تسهیلگر، مسئول نظارت بر نحوه برگزاری جلسه، ثبت نظرات شرکت کنندگان و در انتهای جلسه، دسته بندی نظرات را داشته باشد.

 

مطالب مرتبط: